Lin.OSS.Gov

Open Source and Goverment database of Infopoly Foundation

Linuxot a nagypapinak!

without comments

A színkódolt billentyűzet állítólag segíti az eligazodást az idősek számára a gombok között

Akár a címbeli is lehetne a jelmondata egy amerikai vállakozásnak, amely a napokban mutatta be legújabb PC-jét, amely több szempontból is egyedülállónak számít a piacon. A KiWi PC ugyanis nem csak hogy az Ubuntu Linux operációs rendszer egy speciálisan átalakított változatát futtatja, de hardverkomponensei is különleges módon kerültek összeválogatásra: az idősebb emberek igényeit szem előtt tartva.

Az egyébként egy 2GB RAM és 250 GB-os merevlemez szomszédságában ketyegő Intel Atom D510-ra épülő gép többek között egy speciális, a különböző típusú gombokat színkódokkal megkülönböztető billentyűzettel érkezik, amely – állítólag – segíti az idős emberek számára a gombok közötti eligazodást. Ezen kívül a gép az Ubuntu Linux egy speciális változatát futtatja, amelyet úgy alakították át a készítők, hogy a célcsoport tagjainak se okozhasson gondot a kezelése.

A színkódolt billentyűzet állítólag segíti az eligazodást az idősek számára a gombok között

Így például a rendszer alapértelmezésben a megszokottnál nagyobb betűmérettel jeleníti meg az információkat, ráadásul előkonfigurálva érkezik egy egyszerűsített levelezőrendszerrel és chatklienssel is. Szintén integrálásra került egy alkalmazásbolt kliense is a rendszerbe, amelynek köszönhetően a már koros felhasználók anélkül szerezhetnek be újabb szoftvereket gépeikre, hogy ehhez csomagtárházak rengetegében kellene kutatniuk.

A KiWi PC-t 19 colos monitorral együtt 500 dollárért – azaz, mintegy 100ezer forintért – lehet megrendelni a gyártó online boltjából.

Forrás: PC Fórum


 

imageEgy másik, de spanyol kezdeményezés is szolgálja az idősek, jelesül “Mária néni” (Tía Maria) boldogságát, az idős emberek Ubuntuja. A fejlesztők célja, hogy “a számítógép-használat is olyan egyszerű legyen, mint egy TV vagy telefon.” Az Universida de Vigo által támogatott fejlesztés online segítséget kínál a felhasználóknak. A megoldás alapja, hogy mind kevesebb átalakítást engedjen az operációs rendszer a felhasználójának.

Written by A szerk.

April 4th, 2011 at 11:49 pm

Posted in Uncategorized

Tagged with ,