Írások

Deák Tamás zeneszerző 93 éves

Hatvan éve reszket a Hold a tó vízén

A Táncdalfesztiváloktól a Macskafogóig

Néhai apám gyakran énekelte „Nem vagyok ideges, fő a nyugalom!” Nekem e szerzőtől a Mézga család, Gusztáv és Dr. Bubó jutott, míg gyerekeimnek a Macskafogó. Nem ismertük akkor a slágerek és filmdalok zeneszerzőjének, sem szövegíróinak neveit, de a dallamok a fülünkben ragadtak, és a hazai kulturális örökség részeként örökítettük tovább őket. Ifjúkorunk boldogító emlékeit idéző dalok szerzője legalább három hazai generációnak adott – tudtán kívül – ajándékot. Deák Tamás zeneszerző most 93 éves.

Talán ő a legidősebb azon köztünk élő zeneszerzők közül, akiknek szerzeményei a hatvanas évek második felében (1966) elindult Táncdalfesztiválokon sikert arattak. Az akkori fiatal énekesek (Aradszky László, Zorán, Bencze Márta, Zalatnay Sarolta, Koncz Zsuzsa, Szécsi Pál, Kovács Kati, Payer András és a többiek), illetve az együttesek (Illés, Metró, Omega) tagjai, akik egy-két év alatt generációjuk hősei lettek, régen búcsút intettek ifjúságuknak és sokukra csak a régi felvételek többször visszanézett kockái által emlékezhetünk. Az előadóművész szerencsés helyzetben van: a filmeken örökké fiatal marad, és a Táncdalfesztiválok – mint abban a korban a legnépszerűbb tévéműsorok – fellépőit megismerte az egész ország.

https://youtu.be/iwJemQevmvs

De az első Táncdalfesztiválok jobbára nem az előadók, hanem a zeneszerzők, dalszövegírók, hangszerelők versenyei voltak. Akkoriban még nem a 2-4 akkordos dalok, hanem az összetett, komolyan meghangszerelt, akár nagyzenekari kisérettel előadott, leginkább profi zeneszerzők által írt művekhez válogattak fiatal, ígéretes énekeseket. Amatőr muzsikusok nem sokan voltak, mint a Csak egy tánc volt szerzői – Vadas Tamás és Varga Kálmán –, akik Körmendi Vilmos által meghangszerelt, de ezáltal bombaként robbanó dalukra alig ismertek rá a Táncdalfesztiválon. Nem a „sztárok”-hoz kerestek zeneszerzőket, ugyanis az ott fellépők még nem voltak igazi sztárok. (A díjátadás után azok lettek.) A zömmel profi zeneszerzők, szövegírók, hangszerelők mutatták be a 60-as évekbeli Táncdalfesztiválokon tudásuk legjavát. De zeneszerzők, dalszövegírók nevét csak ritkább esetben jegyezte meg a közönség: a mű és előadója elhomályosította – zömmel a rivaldafénybe amúgy sem tolakodó – szerzőket.

1968

Ezen dalszerzők közül napjainkban már csak kevesen vannak velünk, és többségük a 2. világháború alatt/után született nemzedékhez tartozik.

Deák Tamás 1928. április 27-én született Székesfehérváron, 87 éve zenél, s első ismert slágere, a Németh Lehel előadásában megismert Egyedül a tóparton (Reszket a Hold…) éppen 60 esztendős (1961).

Utolsó előtti, de nagyon széles körben népszerű alkotása, a Macskafogó zenéje (így például Lusta Dick csodás bossanova trombitaszólója és a Miu Mi újság?) 35 éve született. Ennek ellenére nem csak örökzöldek Deák szerzeményei, hanem a magyar zenetörténet fontos darabjai.

A Macskafogó dala a Pappa Piából

A Macskafogóban elhangzott Lusta Dick búcsúját Deák Tamás trombita-előadásában hallhatjuk (a filmben az általa vezetett, vezényelt Deák Big Band szólaltatta meg a kisérőzenét), s ez a szépen szomorú dal a zeneszerző, trombitaművész, karmester búcsúja volt az előadóművészi, zeneszerzői pályától. Bár nem a Macskafogó volt az utolsó alkotása, de a Trombi és tűzmanók című rajzfilmsorozatok (1988, 1990) után már leginkább a fafaragó-művészetben excellál.

Talán azért, mert úgy érezte, az a zenei műfaj, amit ő igazán értett, kedvelt, zenélt, Magyarországon nem vált sokak számára népszerűvé, és a gyorsan változó zenei divatoknak nem akart idősödve megfelelni. Deák Tamás zenei nyelve valójában a jazz, a swing, a bossanova: s ezek lüktetése sok szerzeményében visszaköszön, s talán éppen e művei a legmaradandóbbak. A mesenézőnek a Mézga család filmzenéje nem a charleston-t, hanem az elsöprő elevenséget, ritmust és humort jelenti. De a rock and roll, a twist, a sanzon dallamvilága sem állt tőle távol. Zenéiben amerikai száguldó ritmusok peregnek, mint a No, megállj csak! orosz rajzfilmsorozat főcímzenéjévé lett Oroszországban döbbenetesen népszerű, egyébként a Magyar Rádióban felvett Vizisí című művében is. A leglelkesebb közönségsikert olyan slágerei aratták, mint az Ádám, hol vagy? vagy Látod, ez a szerelem, de a közismert daloknál jóval erősebb, időnként drámai kifejezőerő jelent meg napjainkban kevéssé játszott dalaiban, mint a Legtöbb nap vagy A szívemmel látlak címűben.

A magyar közönség leggyakrabban filmzenéivel találkozott a Mézga család, a Dr. Bubó, Gusztáv, a Hófehér, Gréti, No megállj csak, Macskafogó és a Trombi révén. De már a modern hazai animációk születésekor is jelen volt, az Ellopták a vitaminomat (1966) rajzfilm zenéjének megalkotásával, s attól kezdve Nepp József, Ternovszky Béla és mások oldalán a magyar mellett a külföldi közönséget is sikerült meghódítania.

1983

„Egyike ő is a hidat építgetőknek, akik komolyzenei elkötelezettségű muzsikusok egész sorát veszik rá lassan a dzsesszel való barátkozásra.” Kaán Judit: Örökszép melódiák. Új Tükör, 1978. június 4.

Deák Tamás a családi lakásban Székesfehérvárott az 1930-as évek közepén
Tamás a zongoránál az 1930-as évek közepén

*

Deák Tamás zeneszerző Székesfehérváron született 1928. április 27-én. A családja zongorázni taníttatta, amit a kőszegi katonai középiskolában is folytatott. Szüleivel 1946-tól pár éven át Pusztaszabolcson gazdálkodott, s közben felvételt nyert a pécsi egyetem jogi karára, ahol 1951-ben avatták jogi doktorrá. Diplomázását követően – de immár osztályidegenként – nem kaphatott jogi állást. Szülei is fizikai munkásként dolgoztak az 50-es években.

Trombitálni és később a zeneszerzést is autodidakta módon tanult. A tehetsége megkérdőjelezhetetlen volt. Egyetemi évei alatt már fellépett a pécsi jazz-együttes trombitásaként, s előadói sikerei révén jutott zenészi álláshoz. 1955-től Budapesten játszott, előbb a Duna Szállóban, majd a Margitszigeti Nagyszállóban lépett fel. 1959 és 1964 között a Magyar Rádió Tánczenekarában dolgozott. A zenekar feloszlatása után önálló pályára lépett, saját együttest (Deák Együttes), majd big band-et (Deák Big Band) alapítva.

„Húsz hanglemezük jelent meg eddig, több mint hatvan számmal. Kezdetben nem tudtak tiszta, „mikrofonképes” produkciókat kidolgozni. Ekkor jött segítségükre a tapasztalt muzsikus, Deák Tamás. Az ő táncdalait, az ő hangszereléseit vették lemezre elsőül, amelyekben mindig volt egy-egy trombitaszólam is, amit Deák játszott. Jelenleg is sokszor dolgoznak együtt.” Fodor Lajos: Zoránék. Tükör. 1968. július 18.

Deák Tamás / Szalay Zoltán felvétele / 1977 Fortepan.hu 147600

Részt vett a Metró Együttes első hanglemez-felvételeiben, a Táncdalfesztiválokon, s több tucatnyi magyar előadónak írt slágereket. 1964 és 1988 között a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszékének (amelynek alapításában maga is részt vett) fúvós tanára volt. Összesen több mint 120 rajzfilmhez, valamint balettekhez, tévéműsorokhoz komponált zenét. Munkássága eredményei hosszan sorolhatók, hiszen maradandót alkotott a magyar könnyűzenében, a hazai sanzonirodalomban, a jazzban és a klasszikusok könnyűzenei átirataiban és filmzenékben is. Dolgozott a Magyar Rádió-ban, s vezette saját együtteseit, előbb a Deák Együttes-t, majd a Deák Big Band-et.

A Magyar Televízióban műsorra tűzött, Amire a világ táncolt című, ötrészes sorozatában mutatta be az amerikai jazz korszakait, s e dalok egy része nagylemezen is megjelent, ahogy klasszikus művek általa újrahangszerelt könnyűzenei átiratai is. Neve fel-felbukkant magyar sztárok zenei albumain, de saját dalainak önálló lemezei száma nem túl magas. Ám ezen életpálya termése és minősége bőven elég ahhoz, hogy Deák Tamás helyet kapjon Magyarország legnagyobb művészeinek csarnokában.

Egy arany Martin trombitával a kézben: ilyenen játszott akkoriban Miles Davis és Dizzy Gillespie
Egy arany Martin trombitával a kézben: ilyenen játszott akkoriban Miles Davis és Dizzy Gillespie

A szívemmel látlak téged – szubjektív utóhang

Sohasem találkoztam Deák Tamással. Pontosabban: csak a műveivel, s korábban nem tudtam, kinek a zenéjét hallgatom. Pár hónapja, egy régi sanzon kottája került a kezembe, s azt zongorázva elképedtem egyszerűségén és drámaiságán. A zeneszerző nevét nem ismertem, a szövegíró Bradányi Ivánét igen, s nyomozni kezdtem, kicsoda is Deák Tamás. Meglepett, milyen keveset tudunk róla, miközben műveit e hazában mindenki ismeri. Meglepetésemre kottagyűjteményemben is nagyon sok Deák-szerzeményt találtam. Gyanítom, vannak még – persze fiatalabb – zeneszerzők, dalszövegírók, akiknek neve, pályafutása lassan feledésbe merül(t), bár műveik – észrevétlenül a hazai kulturális örökség részeivé válva – fennmaradnak. Barátok, ismerősök révén jutottam el családjához, az idős mesterhez már nem. De élettörténete és a tőle kapott zenei élmények által ismeretlenül is nagyon kedves ismerőssé vált.

A képeket s Deák Tamás pályafutására vonatkozó adatokat fiától, Deák András karnagy úrtól kaptam. Kedves András, köszönöm ez íráshoz nyújtott segítségét! Kedves Deák Tamás! Köszönöm a szép élményeket!

Dombi Gábor

Deák Tamás 2009-ben

*

Szubjektív Best of Deák

Dalok

A szívemmel látlak (Latinovits Zoltán, 1989)

Csak fiataloknak (Bencze Márta, 1966)

Egyedül a tóparton (Németh Lehel, 1961)

Ez aztán kégli (Kútvölgyi Erzsébet, 1973)

Futok a pénzem után (Paudits Béla, 1969)

Látod ez a szerelem (Mátray Zsuzsa, 1965)

Legtöbb nap (Kovács Kati, 1970)

Minden évszak (Koós János, 1963)

Mindig csak holnap (Maróti Magdolna, 1971)

Nem vagyok ideges (Korda György, 1963)

Olyan szép a szerelem (Horváth Attila, 1975)

Törékeny szerelem (Harangozó Teri, 1970)

Túl sokat ígérsz (Mikes Éva, 1964)

Volt, nincs, ne is legyen (Korda György, 1961)

*

Filmzenék

Mézga család (1968-1980)

Kérem a következőt! (Dr. Bubó), 1973-1983

Hófehér 1984

Macskafogó 1986

*

Táncdalfesztiválok

1966 Jól érzem magam – Atlantis, Neményi Béla

1966 Így sohase vártam még – Bencze Márta

1967 Ádám hol vagy? – Fenyvesi Gabi (3. díj)

1968 Sose fájjon a fejed – Harangozó Teri (2. díj)

1969 Futok a pénzem után – Paudits Béla

1971 Fára mászni jó – Poór Péter

1972 Hétköznapi regény – Maróti Magdolna

*

Deák Tamás Youtube-gyűjteményem:

Deák Tamás zenéi, zenekari számai – YouTube

Cikkváltozatok:

Hatvan éve reszket a Hold a tó vízén (Forum Hungaricum, 2021. 04. 27.)

A Táncdalfesztiváloktól a Macskafogóig – A 93 éves Deák Tamás zeneszerzőt köszöntjük (Papageno, 2021. 04. 27.)