Írások

Egy Új Élet – két megjelenés

Az Új Élet május 15-ei száma számolt be – az MTI, a Szombat és más média mellett – arról a tel-avivi rendezvényről, amelyen a kétezer-ötszáz budapesti zsidót megmentő Ocskay László századosról szóló dokumentumfilmet mutatták be az izraeli érdeklődőknek. A rendezvény az Efraim Kishon Magyar Oktatási és Kulturális Központ és Magyarország Nagykövetsége közös szervezésében jött létre. A Kishon Egyesület által kapott felkérést egyetemünk doktorandusza, Dombi Gábor is, hogy vegyen részt a rendezvény szakmai előkészítésében. Az április 28-án, a tel-avivi Cinematheque-ben megrendezett filmvetítés és történészi kerekasztal érdekessége volt, hogy Dombi Gábor felkérésére részt vett a rendezvényen Ocskay László unokája, az Amerikában élő Ocskay Erzsébet, aki korábban nem ismert történelmi dokumentumokat bocsátott doktoranduszunk rendelkezésére.

rendezvényt kimagasló érdeklődés övezte. Izraelben ugyanis korábban nem volt ismert Ocskay László százados embermentő tevékenysége, aki az Abonyi utcai zsidó gimnáziumban (ma: ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium) szállásolta el az 101/359 sz. ruhagyűjtő munkásszázad keretében védettjeit: munkaszolgálatos férfiakat, azok családtagjait, gyermekeit. Ocskay megszervezte védelmüket, ellátásukat, így mindannyian túlélték a háború és a holokauszt poklát. Az erről szóló dokumentumfilm a YouTube oldalon megtekinthető.

Az izraeli rendezvényt Magyarország izraeli nagykövete, Benkő Levente nyitotta meg. Az Ocskayról szóló kerekasztal beszélgetésen részt vett Berényi László kulturális attasé, Kollarik Tamás és Novák Tamás, a film producerei, Szita Szabolcs és Dombi Gábor történészek. A mintegy háromszáz főnyi közönség nagy érdeklődéssel fogadta az előadókat, akik doktoranduszunk, majd a közönség kérdéseire válaszoltak.

A tervek szerint a közeljövőben jelenik meg angolul és héberül Szita Szabolcs műve: Ocskay László története a háborús embermentések tükrében. A kötetet egy ezt kisérő kiállításon mutatják be Tel-Avivban.

Ugyanebben a lapszámban jelent meg Dombi Gábor cikke: Keresztvetés Tel Aviban címmel, az izraeli Holokauszt Emléknap szubjektív nézőpontból leírt bemutatásával. A szirénaszó és a két perces mozdulatlan gyász Izrael legmegrázóbb nemzeti ünnepe, amelyben a magyar zsidóság tragédiájára is emlékezik az ország.

(Borítókép: kerekasztal beszélgetés, fotók: Bea Bar Kallos)

Megjelent: OR-ZSE hírekben, 2022. 05. 24. https://or-zse.hu/egy-uj-elet-ket-megjelenes/