Írások

Eladó lakás – Honvéd u. 18

Eladó lakás, avagy a béke szigete egy percnyire a Parlamenttől, egy patinás V. kerületi sarokházban

A Szalay és Honvéd utca sarkán álló századfordulós épület arról nevezetes, hogy itt nőtt fel Teller Ede fizikus. Apja ügyvédként dolgozott, mint ma is nagyon sokan a házban. Az épületben antikvárium és a Rokfort étterem működik. Az ház környéke hétköznap forgalmas a környéken működő sok minisztérium, bank miatt, de ezért éppen hétvégén különösen csöndes, egyenesen kihalt. Az elhelyezkedése miatt a 2-es villamos, a 15-ös autóbusz és a Kossuth téri metróállomás csak egy macskaugrás. A Parlament vagy Honvéd téri park 1 perc, a Szabadság tér és a Margitsziget 10 perces sétával érhető el.

A ház története

A Honvéd utca 18. számú házhely még 1876-ban a Királyi Társzekér Raktér célját szolgálta.

A telek, több szomszédjával együtt 1910-ben került a Palatinus Építő és Ingatlanforgalmi Rt. birtokába. A vállalat ekkor további területek megvásárlásával és építkezéseivel (Palatinus házak) újabb lendületet adott Lipótváros fejlődésének. A jelenlegi Honvéd utca 18., mely 1928-ig 1026/b-1., azóta 24900/1 helyrajzi szám (Hrsz.) alatt szerepel. Az ingatlan területe 570,7 négyszögöl, a telekkönyvi betét száma 923.

Az építtető cég tervezője és egyben képviselője Vidor Emil /1867-1951/ építész volt. Ő az eklektikából indulva a bécsi, északnémet és magyar szecesszió jegyében dolgozott, elsősorban a Palatinus Rt. számára.

Ilyen volt az épület a háború előtt

Az építés ideje 1910-12. Eredetileg is bérháznak épült földszinten üzlethelyiséggel, pince, földszint, 5, illetve egyes traktusok 6 emelettel. Zártsorú, 2 udvaros, teljes udvar-körülépítésű. Függőleges teherhordó szerkezete a pincében látható vasbeton pilléres, főfalas rendszerű. Az épület lefedésénél egyaránt alkalmazták a faanyagú, kötőgerendás szerkezetű fedélszéket, acélfedélezélet, illetve a lapostető kialakítást.

Az épület alaprajza, ezen látható a 2 udvar és a 2 lift is.

A ház és a lakások eredeti kialakításánál teljességgel érvényesültek a késő eklektika-szecesszió átmenet sajátosságai. A bérpalota reprezentatív homlokzata nagyméretű 6-3 szobás lakásokat takart, különbejáratú, külön lifttel ellátott személyzeti lakrészekkel kiegészítve.

A házban működő korábbi cégek és bérlők között találjuk az alábbiakat:

Palatinus vendéglő, Borsodi söröző, Közért Vállalat, Basilides Barna festőművész, dr. Teller Miksa ügyvéd (a Jogtudományi Közlöny szerkesztője és Teller Ede fizikus apja), Vitamin Skála, Kozmetikai Szalon, Papírpari Kereskedelmi Igazgatóság.

Az épület felújítását már az 1980-as években megkezdték és napjainkra teljesen megfiatalodott.  

A titkos 6. emelet

A sarokház természetesen két kapun át is megközelíthető: a Szalay utca 3 és a Honvéd utca 18 felől is van bejárata. Ha az épület Honvéd utcai kapuján jövünk be akkor pár lépcső vezet az első lifthez, ami az épület 5. emeletéig közlekedik, és onnan pár lépcsőn jutunk fel a 6. emeletre. Viszont, ha a földszinten az első lift után jobbra fordulunk még egy liftre lelünk, ami a 6. emeletig suhan.

Ide csak az érkezik, aki tudja, hogy itt is vannak lakások: ez az épületnek azon része, ami lapos tetővel bújik meg az 5. kerületi háztetők között. A függőfolyosóról az ember nem is kíván lenézni, annyira meglepő a tetők között megbújó folyosó és egy hatalmas tetőterasz, amit csak a szomszéd néni virágai virulnak, s egyébként nem használja senki.

A függőfolyosóról pontosan kelet, a felkelő nap felé nézhetünk, de a kilátást (és a belátást) a tetők zárják le. Ahogy csöndessé is teszik a város kellős közepén, a legfelső szinten az éggel érintkező lakást és környezetét is.

A lakás

A lakás hivatalosan 40 négyzetméteres, bár a saját mérések némiképp (4 nm-rel) többet mutatnak. A belmagassága 280 cm.

Tájolása keleti, udvari, 6., legfelső szinten található lakás, felette a tető szigetelt vasbeton lapostető.

Egy kis előszobába belépve balra található a nagy szoba (ebből nyílik a fürdőszoba), szemben két ajtó (a kamra és a WC – mindkettő szellőzővel a lichthofra), balra a konyha. A divatos átalakításoknak megfelelően megodható, hogy a konyhapult a nagy szobába kerüljön (amerikai konyha-nappali) és a konyha hálószobává alakuljon. Lévén a közfalak nem a tetőt tartják, így a kamrát meg lehet nyitni a konyha felé és máris egy beépített gardrob lehetősége áll előttünk. Enbek átalakítással egy 2 szoba, fürdőszobás lakás nyerhető (külön WC-vel) az ingatlanból.

A lakás alaprajza. Kékkel az ablakok, sárgával az ajtók vannak jelölve

A lakásban a villanyóra 4 x 16 Amperes, tehát komoly számítógépparkot is ki tud szolgálni és a nappaliban légkondicionáló van felszerelve. A lakás fűtését a ház központi fűtésrendszere biztosítja, régi, megbízható, nagy meleget árasztó öntöttvas radiátorokkal (havi 6000), a vízfogyasztás a közös költség (havi 9400) része. Gáztűzhely itt korábban nem üzemelt, de a gázvezeték az ajtó előt futt, csatlakoztatható a lakás is erre.

A lakás egyértelműen felújítandó (bár minden rendszere működik így is), de a mérete miatt ennek költsége nem horribilis. Cserélendő a villanyvezeték, a fürdőszoba és a parketta (főként, ha a konyhából hálószoba lesz), illetve felújításra szorulnak a fa ablakok is. Fürdőszobából a víz könnyen a nagy szobába vezethető.

Itt lakni egy életforma: belvárosinak lenni és a város kellős közepén bújni el. Ez a lakás — főleg a megközelíthetősége és felső szinti elhelyezkedése miatt — egyértelműen elbújós, rejtőzős lakás: ide csak a madarak találnak véletlenül, és csak az, akinek itt van dolga.

Itt élt éveken át apukám — elbújva a világ zajától, nyüzsgésétől. Pontosan az ő személyiségének való lakás volt ez. Ide zárkózott be, biztonsági ajtók mögé, noha senki sem zavarta a nyugalmát. A lakás 1/1 tulajdonú, tehermentes.

Ha Önt érdekelné a lakás, akkor keressen az alábbi telefonszámon:

+36 20 9 544 176