• Új törvény akadályozhatja meg Netanjahu miniszterelnöki jelölését
  by Szombat on 2022-06-26 at 19:03

  Az izraeli parlament, a kneszet jogalkotási miniszteri bizottsága vasárnap elfogadta, és a plénum előtti szavazásra bocsájthatónak ítélte a “vádlott-törvényt”, amely megtiltja köztörvényes vádlott kormányfői jelölését – jelentette a Kan közszolgálati rádió. A törvényről … Tovább »

 • Amerikai zsidók is tiltakoznak az abortusztörvény lehetséges szigorítása ellen
  by Szombat on 2022-06-26 at 09:18

  Egy sor amerikai zsidó szervezet készül arra, hogy tiltakozzon az USA Legfelsőbb Bíróságának a Roe v. Wade ügyben hozott 1973-as döntést megsemmisítő határozata ellen. A 49 évvel ezelőtti döntést felülbírálva eltörölték az abortusz alkotmányos védelmét. A határozat kiveszi … Tovább »

 • Redl ezredes, Éliás portás és Grün doktor
  by Schweitzer Gábor on 2022-06-26 at 07:54

  Egy birodalom megingása és összeomlása A Habsburg Birodalom időtlennek tűnt a 20. század elején. Legalábbis ezt sugallták Stefan Zweig „A tegnap világa” című keserédes visszaemlékezéseinek bevezető gondolatai. A csaknem ezeréves monarchiában „mintha minden örök életűnek … Tovább »

 • Sokoldalú vallási vezető: imádkozik, zenél, gyúr és lő is
  by Szombat on 2022-06-26 at 07:33

  A szegedi zsidó hitközség vallási vezetőjeként közismert Kendrusz Attila. Azt azonban talán kevesen tudják, hogy vallási vezetői, közösségépítői és lelki gondozói tevékenysége mellett szenvedélyesen szereti a zenét, trombitál, heti 3-4 alkalommal edzőterembe jár, sőt a lőtéren … Tovább »

 • Celofhád lányai, avagy az igazságot kereső nők
  by Kende-Vasa Irén on 2022-06-25 at 13:47

  „Nem olyan az Örökkévaló könyörületessége, mint a hús-vér ember könyörületessége. A hús-vér ember könyörületessége nagyobb a férfiak felé, mint a nők felé. Nem úgy, mint annak könyörületessége, akinek szavára a világ létrejött. Az Ő kegyelme férfiakra és nőkre egyformán … Tovább »

 • USA: A Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenesnek minősítette az abortuszhoz való jogot
  by Szombat on 2022-06-25 at 08:43

  Az amerikai Legfelsőbb Bíróság (LB) döntésében pénteken alkotmányellenesnek minősítette az abortuszhoz való jogot — írja a New York Times. Ez azt jelenti, hogy az Amerikai Egyesült Államok 50 államának nagyjából felében ezután illegális lehet a művi terhességmegszakítás, … Tovább »

 • Elhunyt Grünberger Tamás
  by Szombat on 2022-06-24 at 21:09

  78 éves korában meghalt az egyik legismertebb hazai iparművész-csillárkészítő, Grünberger Tamás, aki olyan tereket világított be, mint a Zeneakadémia, a Dohány utcai zsinagóga, az Operettszínház, az Uránia, a New York Palota és az Állatkert Elefántháza.  Grünberger Tamás … Tovább »

 • Az Egyesült Államok antiszemitizmus elleni megbízottja a Közel-Keletre látogat
  by Szombat on 2022-06-24 at 17:50

  Deborah Lipstadt, az Egyesült Államok megbízottja az antiszemitizmus elleni küzdelemben, a Közel-Keletre, köztük Szaúd-Arábiába, az Egyesült Arab Emírségekbe és Izraelbe látogat – jelentette az al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna az Egyesült Államok külügyminisztériumának csütörtöki … Tovább »

 • Az ENSZ szerint izraeli katonák lőtték le, Izrael várja a bizonyító erejű lövedéket
  by Szombat on 2022-06-24 at 17:08

  Az ENSZ Emberi Jogi Hivatalának nyilatkozatát követően – mely szerint izraeli katonák lőtték le az al-Dzsazíra pánarab televíziónak dolgozó palesztin riporternőt – az Izraeli Védelmi Erők ismét felszólítja a palesztinokat, hogy tegyék lehetővé a hozzáférést a golyóhoz, amellyel … Tovább »

 • Éles bírálat a leendő magyarországi USA nagykövettől
  by Szombat on 2022-06-24 at 11:32

  Meg kell küzdenünk a Magyarország kormányát érő orosz befolyás problémájával. Hogy ezt megtehessük, nyíltan hangot kell adnunk aggodalmainknak – jelentette ki David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövetjelöltje a szenátus külügyi bizottsága előtt tartott meghallgatásán … Tovább »

 • “A zsidóság mindig is aktuális volt és provokatív”
  by Szombat on 2022-06-24 at 10:04

  Borgula Andrással és Marcsa Barbarával beszélgettünk az új Gólem Központról, a független kulturális szervezetek működtetéséről. Szó volt arról is, hogy mi a zsidóság a színházban, betonfeltörésről és pékmesterségről, illetve a magyar színházi közegről.  Kérlek, … Tovább »

 • Lapid Törökországban köszönte meg az iráni merényletkísérletek elhárítását
  by Szombat on 2022-06-24 at 09:05

  Jáir Lapid izraeli külügyminiszter csütörtökön az országban tett rövid látogatásán köszönetet mondott Törökországnak, amiért meghiúsította az izraeli polgárok ellen irányuló iráni terrorkísérleteket. „Az elmúlt hetekben izraeli állampolgárok életét sikerült megmenteni … Tovább »