Zsidó híradó

Szombat

 • Kalózok kóser szakácsa
  by Angelina Muñiz-Huberman on 2021-01-16 at 22:31

  Nem akármilyen dolog híres kalózok szakácsának lenni. Nora Glickmannak Olyan kalózokénak, akik megjárták majdnem az összes tengert, mindig sikert arattak, temérdek zsákmányt szereztek, és még a szárazföldön is érvényesülni tudtak. Volt merszük hozzá, hogy kémek, nagyhatalmú … Tovább »

 • Belgium: zsidó szervezetek tiltakoznak flamand kollaboránsok dicsőítése ellen
  by Szombat on 2021-01-16 at 19:18

  A Belgiumon belül működő regionális flamand parlament havi folyóirata megemlékezett a képviselőtestület fennállásának 50. évfordulójáról. Ebben két ismert náci kollaboráns tevékenységét tüntetik föl kedvező színben. A De Standaard c. belga újság arról ír, hogy a … Tovább »

 • Strasbourg: négyhavi börtönre ítélték és kiutasították a zsidóknak nem szállító ételfutárt
  by Szombat on 2021-01-16 at 17:16

  Bejárta a nemzetközi sajtót a hír, hogy a franciaországi Strasbourgban a Deliveroo nevű ételszállító alkalmazás futárja két strasbourgi kóser étteremnek tagadta meg a megrendelés teljesítését „Zsidóknak nem szállítok” felkiáltással. A bírósági határozat az után … Tovább »

 • Nagyvárad: tiltakoznak a helyiek a „zsidó deportáltak” utcanév miatt
  by Szombat on 2021-01-16 at 10:26

  Az Erdély online hírportál számol be az alábbiakról: “Telefonon kereste meg szerkesztőségünket Chifiriuc Apolonia, ismert nagyváradi tanárnő, aki a nagyváradi Sucevei, immár Zsidó deportáltak utcájának lakója, hogy elmondja: őt is, illetve a szomszédai közül is sokakat felháborít … Tovább »

 • Izrael része az eljövendő világban – Misna magyarul, Szanhedrin 10
  by Uri Asaf on 2021-01-15 at 21:06

  “Minden Izrael részese a túlvilágnak, mivel Ésaiás próféta a következőket mondta:  ‘a te néped mind igaz ember, és országot örököl, minden időben az én dicsőségemre, plántálásaim gyümölcsét, a kezem munkáját’.” Szanhedrin 10   Szanhedrin 10/1 Minden … Tovább »

 • A járvány miatt Izraelben megingott a nők munkaerőpiaci helyzete
  by Szombat on 2021-01-15 at 15:40

  Megingott a nők munkaerőpaci helyzete, jelentősen nőtt körükben a munkanélküliség Izraelben a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek miatt – jelentette a Háárec című újság honlapja pénteken. A harmadik országos zárlat kezdete óta eltelt kevesebb mint három hét … Tovább »

 • Sokan szánkózni járnak Buchenwaldba
  by Szombat on 2021-01-15 at 14:17

  A türingiai Weimar város fölötti erdős dombok közé építették, a nácik által 1937 és 1945 között működtetett buchenwaldi koncentrációs tábor területére sokan nem tiszteletüket járnak leróni, hanem szánkózni. Az Ettersberg domb déli lejtőjén egy óriási temető található, … Tovább »

 • Csak a választások után nyithat a Sorsok Háza
  by Szombat on 2021-01-15 at 11:01

  Még folynak az előkészítő munkálatok, 2022-nél előbb nem lesz látogatható az emlékközpont, amelyet eredetileg 2014-ben akartak megnyitni. A kiállítás részletes forgatókönyve elkészült, nemzetközi akadémiai tanácsadó testületünk tagjai ezt áttekintik, hogy … Tovább »

 • “Légy része!” – a Magyar Zsidó Múzeum gyűjtőkampánya
  by Szombat on 2021-01-15 at 10:26

  A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár „Légy része” címmel online gyűjtőkampányt indít, melynek célja, hogy minél több honfitársunk mesélje el, szője bele a jelen és a jövő Magyarországának közösségi emlékezetébe saját vagy családja emlékeit, örökségét. Légy része Magyarország közös családi albumának! Aki szemben áll a múlttal, az háttal áll a jövőnek. Mi úgy döntöttünk, a jelen részévé tesszük a múltat, hiszen a múltban sok olyan dolog rejlik, ami kelléke… A … Tovább »

 • Trianonról, nehézkesen
  by Romsics Gergely on 2021-01-15 at 08:39

  “A két nagy ideológiai család polgárháborús jellegű szembenállása azonban ahhoz vezetett, hogy az 1919 őszén „győztes” jobboldali koalíció elemei között éppen a magyar baloldal démonizálása és felelőssé tétele vált az egyik fő kapoccsá, s ez eleve kizárta a folyamatok … Tovább »

 • Emléktáblán a Maros utcai mészárlás áldozatainak nevei
  by Szombat on 2021-01-14 at 20:16

  Január 12-én Pokorni Zoltán hegyvidéki és V. Naszályi Márta budavári polgármester közösen leplezték le az egykori Budai Chevra Kadisa Maros utcai kórházán elhelyezett emléktáblát, mely az ottani nyilas mészárlás áldozatainak neveit sorolja fel. Az emléktáblát a Hegyvidéki … Tovább »

 • Izrael-ellenes gyűlölet és uszítás az ENSZ által fenntartott palesztin iskolákban
  by Szombat on 2021-01-14 at 19:17

  Az iskolai tananyagok vizsgálatára szakosodott izraeli NGO, az IMPACT-se jelentése szerint az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező szervezete (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East – UNRWA) által forgalmazott tankönyveket áthatja az Izrael ellenesség … Tovább »