•  „Kérdőjelként lebeg az élet” – Szenes Hanna színpadi portréja
  by Szarka Zsuzsa on 2022-10-01 at 18:55

  Szenes Hanna Izraelben régóta nemzeti hős, alakja hazájában elmosódott. Ki volt ő? Költő? Mártír? Kém? Brit ejtőernyős? Embermentő intencióval földre szállt angyal? Egy romantikus irodalmi tünemény, aki pragmatikusan, amikor embereket kellett menteni, egy percig sem lacafacázott, … Tovább »

 • Auschwitzot azért nem bombázták, mert a világot kevéssé érdekelte a zsidók sorsa
  by Szombat on 2022-10-01 at 12:44

  1943. március 5-én a brit légierő bombatámadást intézett a Krupp művek esseni gyártelepe ellen, és megsemmisítette azt. A tüzérségi gyújtószerkezeteket gyártó egységet ezután Lengyelországba, az Auschwitz-Birkenau koncentrációs táborba telepítették, ami távolabb esett a szövetséges … Tovább »

 • Új Horthy emlékmű – a Mazsihisz szerint rombolja a demokráciát
  by Szombat on 2022-10-01 at 07:46

  Október 15-én szombaton az állami tulajdonban lévő Délvidék Házban, a Parlament után ismét Horthy emlékművet avatnak, ezúttal egy domborművet. „Vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó úr, a Vitézi Rend alapítójának a nevét a mai napig egyesek összevonják (hazug módon) … Tovább »

 • Brazíliai zsidó és arab szakácsok vetélkedője a hummusz körül
  by Szombat on 2022-09-30 at 21:23

  Dél-Amerika legnépesebb országában helyi zsidók, keresztények és moszlimok mutattak példát a békés együttélésből, amikor egy szakácsverseny témája a hummuszból készült ételek fesztiválja volt.   Az Abrahamic Hummus Championship elnevezésű eseményt a São Paulói … Tovább »

 • A szabadkai Perl család és az irodalom
  by Hicsik Dóra on 2022-09-30 at 18:36

  Petri György rokonsága   A Perl család egy ága az 1860-as években választotta Szabadkát otthonául. Gyökeret eresztettek a bácskai talajon, beilleszkedtek a magyar-bunyevác város társadalmába, s alig pár évtized alatt gazdag kereskedőkké váltak. A történelem viharai, … Tovább »

 • 33 év után bezárt a budapesti EL AL iroda
  by Szombat on 2022-09-30 at 16:24

  Az EL AL Izraeli Légitársaság Budapest belvárosi irodája – 33 évvel a nyitás után – ma végleg bezárt. Facebook posztban köszöntek el az iroda munkatársai. Nem kell azonban aggódni, továbbra is lehet utazni Izraelbe. A magyarországi repülőjegy értékesítést az Aviareps … Tovább »

 • Amikor a háború fröcsköl, az antiszemitizmus a médiumokba szivárog
  by Szombat on 2022-09-30 at 03:31

  Putyin 22 évvel ezelőtti hatalomra kerülése után szinte azonnal fölszámolta az elődei által bátorított, megtűrt vagy figyelmen kívül hagyott antiszemitizmust. Mostanság Oroszország ukrajnai háborújával párhuzamosan a nyílt zsidóellenes retorika visszatért a fősodrú médiumokba. … Tovább »

 • Tettestársak vagy áldozatok?
  by Schüttler Tamás on 2022-09-29 at 19:36

  Náci-kollaborációval vádolt zsidók elleni perek Izraelben   „Meggyőződésem, hogy a németek önmagukban nem lettek volna képesek végrehajtani a megsemmisítést…” – mondta Barenblat egykori beḑzini milícia parancsnok perében egy tanú annak kapcsán, hogy a zsidó tisztségviselők … Tovább »

 • Izraeli választási bizottság: Egy arab pártot kizártak a novemberi választásokból
  by Szombat on 2022-09-29 at 18:50

  Az izraeli parlament, a kneszet választási bizottsága csütörtökön kizárta a Balad nevű palesztin nacionalista pártot a novemberi választásokból. A Központi Választási Bizottság Gali Baharav-Miara főügyész tiltakozása ellenére döntött a kizárás mellett – jelentette a … Tovább »

 • A 4iG megállapodott a Spacecom-részvények megvásárlásának feltételeiről
  by Szombat on 2022-09-29 at 18:31

  A 4iG Nyrt. (4iG) új megállapodást kötött az AMOS műholdrendszereket üzemeltető és fejlesztő Space Communications Ltd. (Spacecom) részvénycsomagjának megvásárlási feltételeiről az izraeli kommunikációs minisztérium (MOC) előzetes jóváhagyásának megfelelően – közölte a 4iG … Tovább »

 • Láthatatlan arc – megnyitó október 6-án
  by Szombat on 2022-09-29 at 09:26

  A 2B Galéria és a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár közös kiállítása. A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár szándéka, hogy élő, folyamatos kapcsolatot ápoljon a budapesti rokon intézményekkel, azokban időről időre megmutathassa gyűjteménye egy-egy részét. Ilyen együttműködés … Tovább »

 • Románia meg akarja vásárolni az izraeli Vaskupola légvédelmi rendszert
  by Szombat on 2022-09-29 at 08:58

  Bukarest tárgyalásokat kezdett az izraeli kormánnyal a Vaskupola (Iron Dome) légvédelmi rendszer beszerzése érdekében – közölte szerdán a Hotnews.ro hírportál Vasile Dincu román védelmi miniszter egy előző esti televízióinterjújára hivatkozva. A tárcavezető a Digi 24 hírtelevízió … Tovább »