• Netanjahu bejelentette a rapid törvénykezés leállítását, hogy “elkerüljék a polgárháborút”
  by Szombat on 2023-03-27 at 17:45

  Netanjahu bejelentette, hogy – a tömeges tüntetések hatására – elhalasztja a nemzetet megosztó jogi reformokat, hogy lehetővé tegye a párbeszédet, és elkerülje a polgárháborút. Sajtónyilatkozatában Netanjahu azt mondja, tisztában van az izraeli társadalomban növekvő feszültségekkel … Tovább »

 • “Azért támadtak, mert »nem vagyok magyar«, mert zsidó vagyok “
  by Szombat on 2023-03-27 at 13:51

  Szász János film- és színházrendező új előadásán dolgozik, amit Washingtonban az Arena Stage-en fognak bemutatni. Hazája elhagyásáról, a rendezői létről és a kultúrpolitikáról mesélt a The Washington Postnak. A The Washington Post online kiadása … Tovább »

 • Netanjahu harapófogóban
  by Szombat on 2023-03-27 at 13:27

  Sajtóértesülések szerint Benjamin Netanjahu fel kívánta függeszteni a nagy port kavart igazságügyi reformok ratifikálását, hosszabb egyeztetési folyamatot kezdeményezve az ellenzékkel, illetve a kormánykoalíción belüli kritikusokkal. Ám a koalíción belül két párt, a Zsidó … Tovább »

 • Általános sztrájk lesz Izraelben, ha nem állítják le a jogi reformokat
  by Szombat on 2023-03-27 at 12:37

  Az izraeli szakszervezeti szövetség, a Hisztadrut elnöke és a munkáltatók közösen általános sztrájkot hirdettek hétfőn arra az esetre, ha a kormány nem állítja le azonnal a jogrendet átalakító törvénykezést. Egyes ágazatokban a munkabeszüntetés meg is kezdődött. Arnon … Tovább »

 • Horovitz Tamás lett ismét a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke
  by Szombat on 2023-03-27 at 08:38

  Megtartotta 2023. évi közgyűlését a Debreceni Zsidó Hitközség. A közgyűlésen elfogadásra került a 2022. évi beszámoló és a 2023. évi költségvetési tervezet. Ezt követően a tisztújítás volt a napirendi pont. A közösség bizalmából Horovitz Tamás lett újból a … Tovább »

 • Százezrek tüntettek Izraelben a Netanjahu-féle igazságügyi reformok ellen
  by Szombat on 2023-03-27 at 07:36

  Hajnalig tartó tömeges demonstrációkra került sor országszerte azt követően, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök kirúgta Joáv Gallant védelmi minisztert, egy nappal azután, hogy az igazságszolgáltatási rendszer átalakítására irányuló törvényhozási törekvések leállítására … Tovább »

 • Izrael ellenségei gyengének látják az országot, a belső megosztottság miatt
  by Szombat on 2023-03-26 at 20:41

  A hadsereg egy magasrangú beosztottja arra figyelmeztet, hogy az ellenség támadásokat tervez “arra a feltételezésre alapozva, hogy Izrael megbénult”. A szakember figyelmeztet: a törvénykezés erőltetése “kárt okoz a hadsereg kompetenciájának”. “Ellenségeink gyengének és korlátozottnak … Tovább »

 • Netanjahu kirúgta a vele szembeforduló Gallant védelmi minisztert
  by Szombat on 2023-03-26 at 19:27

  Benjámin Netanjahu miniszterelnök vasárnap este kirúgta Joáv Gallant védelmi minisztert (Likud), miután utóbbi szombat este TV-ben sugárzott beszédében a kormány igazságügyi reformtervének leállítására szólított a tárgyalások megkezdése érdekében. ,,A miniszterelnök … Tovább »

 • Mester Tamás lett ismét a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke
  by Szombat on 2023-03-26 at 15:23

  Ma tartotta tisztújítását a a Budapesti Zsidó Hitközség. Mester Tamás újabb négy évre nyerte el az elnöki mandátumot. A szavazás eredménye a következő volt: 78 képviselőtestületi tagtól Gerő Péter (Zuglói körzet) 1 szavazatot, Halpern György (Frankel körzet) 26 … Tovább »

 • Több Likudos képviselő támogatja Gallant felhívását a törvénykezés szüneteltetésére – Netanjahu elveszítheti többségét
  by Szombat on 2023-03-26 at 09:08

  Legalább két miniszter csatlakozott a védelmi miniszter párbeszédre való felhívásához, miközben a többi miniszter azzal vádolja őt, hogy megadta magát a tüntetőknek. Mindez kétségessé teheti a koalíció többségét a jövő heti kulcsfontosságú szavazásokon. A kormányzó … Tovább »

 • Hogyan látják egymást a nyugaton élő moszlimok és zsidók?
  by Szombat on 2023-03-26 at 08:02

  A zsidók toleránsabbak a moszlimokkal szemben, mint a többségi lakosság. A moszlimok kevésbé toleránsak a zsidókkal szemben, mint a többségi lakosság. Erre a következtetésre jut egy több mint 90 ezer főre és 12 EU-tagországra valamint az Egyesült Államokra kiterjedő kutatás. A … Tovább »

 • Joáv Gallant védelmi miniszter: a rapid törvénykezést le kell állítani
  by ujkelet.live on 2023-03-25 at 20:25

  Gallant védelmi miniszter szombat este sajtótájékoztató keretében az igazságügyi reformterv leállítására szólított, hogy a kormány tárgyalásokat folytathasson a terv ellenzőivel. „Izrael biztonsága életem küldetése. Több tucatszor kockáztattam az életemet hazánk érdekében. … Tovább »