Zsidó híradó

Szombat

 • Erfurt zsidó emlékei az UNESCO világörökségi listáján
  by Polgár György on 2023-09-24 at 10:40

  Kereken tizenöt éven át dolgozott egy lelkes szakértői csapat azon, hogy Erfurt zsidó emlékeit felvegyék a tekintélyes listára. Munkájuk nem volt hiábavaló: a szervezet huszonegy tagú örökségbizottsága szeptemberi, a szaúd-arábiai Rijádban tartott ülésén elfogadta a kérelmüket. Erfurt … Tovább »

 • A zsidó (kis)polgár útja Budapesttől Berlinig
  by Dombi Gábor on 2023-09-23 at 20:18

  A 80 éves Dalos Györgyöt köszöntjük. Legutóbb megjelent köteted a Három Berlin. Ez a mű érdekes módon ad új színt a munkásságodnak, hiszen „útikönyvet” még nem publikáltál. Eredetileg Körössi P. József kiadója, a Noran Libro rendelt tőlem afféle önéletrajzi … Tovább »

 • Az elárult embermentő
  by Gervai András on 2023-09-22 at 06:52

  A több tízezer magyar zsidó életét megmentő Raoul Wallenberget a szovjetek 1945 elején elrabolták, bebörtönözték majd később meggyilkolták. Az óriási svéd cégbirodalmat irányító Wallenberg-klan tagjai – közeli rokonait kivéve – semmit nem tettek érte. (1944-ben golyóscsapágy-gyáruk, … Tovább »

 • A túlterheléses támadások megsértik a sajtó- és szólásszabadságot
  by Szombat on 2023-09-15 at 10:20

  Jelenleg nem tudunk biztosat arról, hogy ki követte el a túlterheléses támadást a honlapunkat működtető szerver ellen – melyen több, ellenzéki beállítottságú honlap is működik. A közelmúlt hasonló jellegű támadásairól a Media1 hírportál számolt be, melyet alább szemlézünk. … Tovább »

 • Amy
  by Polgár György on 2023-09-15 at 08:18

  A lapunkat ért internetes támadás miatt az alábbi cikkel egy napot késtünk. Amy Winehouse szeptember 14-én lett volna 40 éves. Túlméretezett, szárnyszerű fekete szemkontúrja, folyamatosan bővülő tetkó-kollekciója és a hatalmas, méhkasra emlékeztető fekete hajzata feltűnő … Tovább »

 • Izrael a zsidó újévre biztonsági határzárat alkalmaz
  by Szombat on 2023-09-15 at 07:21

  Izrael biztonsági zárlatot vezet be a palesztin területeken: Ciszjordániából / a nyugati partról és a Gázai övezetből nem lehet belépni az országba a zsidó újév idején, csütörtök éjféltől vasárnap éjfélig – közölte az izraeli hadsereg csütörtökön. Több mint … Tovább »

 • Harédi képviselő: A cionisták Judenrat-tagok voltak és nem törődtek a Holokauszt áldozataival
  by Szombat on 2023-09-13 at 12:07

  Benjámin Netanjahu miniszterelnök vasárnap felháborodást váltott ki a haredi körökben, miután – a vallásos izraelieket az ukrajnai utazástól elrettenteni szándékozó megjegyzéseiben – azt mondta, hogy “Isten nem mindig védett meg minket, sem európai, sem ukrán földön”. A … Tovább »

 • Zsidóság a balatonfüredi fürdőn a 19. században
  by Katona Csaba on 2023-09-12 at 18:57

  1837 júliusában több balatonfüredi zsidó fürdővendég, köztük Lőw Lipót (1811–1875) rabbi tette szóvá a Panaszok, javitások s szépitések javaslatoknak jegyzőkönyvében,[1] hogy tágasabb étkezőhelyre lenne szükségük. A panaszos bejegyzést így vezették fel: „Háladdatos érzelemmel … Tovább »

 • „Minden magyar kormánynak az a kötelessége, hogy megvédje minden állampolgárát”
  by Szombat on 2023-09-12 at 14:09

  Grósz Andor kezdeményezésére Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ma a hivatalában fogadta a Mazsihisz-elnököt, aki hangsúlyozta: mivel magas rangú állami vezetők az elmúlt napokban a magyar zsidóság körében megütközést keltő nyilatkozatokat tettek, a Mazsihisz … Tovább »

 • Izraeli felmérés: A többség elutasítja a vallási uniformizálást
  by Szombat on 2023-09-12 at 07:20

  A Hiddus idei évi vallási és állami indexének adatai szerint egyre markánsabb az izraeli ultraortodox és szekuláris közösségek közötti szakadék. A minden évben Ros Hásána előtt közzétett szisztematikus és mélyreható időszakos áttekintés az izraeli felnőtt lakosság vallási … Tovább »

 • Több mint százötven palesztin értelmiségi nyílt levélben ítélte el a palesztin elnök antiszemita kijelentéseit
  by Szombat on 2023-09-12 at 07:07

  Több mint százötven palesztin értelmiségi nyílt levélben ítélte el Mahmúd Abbásznak, a Palesztin Hatóság (PH) elnökének a holokauszttal kapcsolatban tett “erkölcsileg és politikailag elfogadhatatlan” megjegyzéseit. A nyílt levél aláírói “határozottan elutasítanak minden … Tovább »

 • Élt hatvan évet
  by Szombat on 2023-09-11 at 20:18

  Szeptember 9-én könyvbemutatót tartottak Kisújszálláson. Újszállási Rácz Lajos „Élt hatvan évet” c. könyve a kisújszállási zsinagóga rövid történetét mutatja be.   A helyi, neológ hitközség 1904-ben avatta fel a csodálatos, kéttornyú, mór stílusú zsinagógáját, … Tovább »