Zsidó társadalomtörténet

Mesekönyv és történelem Hanukára

2022-ben december 18-án este kezdődik a Hanuka ünnepe!

Hetvenhat évvel ezelőtt Francesco Tirelli egy olasz fagylaltos volt Budapesten. A második világháború alatt sem tért haza Itáliába, bízott abban, hogy olasz állampolgárként nem eshet baja a magyar fővárosban. Ezt az előnyét arra használta fel, hogy életeket mentsen: a fagylaltüzletében zsidókat bujtatott, élelmezett 1944/45 telén. Gyerekeket, felnőtteket. Ők a kemény körülmények ellenére megtartották a zsidó szokásokat: az egyik gyerek, Péter rájött arra, miképpen készíthetnek hanukiát (a Hanuka ünnepén használatos gyertyatartót) a fellelt eszközökből a fagylaltüzlet hátsó traktusában. A bújtatott zsidók és megmentőjük is túlélték a háborút.

Francesco Tirelli meséjét az izraeli Tamar Meir írta meg 10-12 éves gyerekek számára mesekönyvében, amit Yael Albert izraeli grafikusművész illusztrált.

Csakhogy a történet nem mese. Megtörtént Budapesten, 1944-ben. Főhőse, Mayer Péter később Tamar Meir apósa lett. Tamar megörökítette történetét, Francesco Tirelli alakját egy különleges mesekönyvben, ami a holokausztról szól, gyerekeknek.

1944-ben a Hanuka december 10-én kezdődött. 2022-ben december 18-án.

(https://www.pagony.hu/termekek/francesco-tirelli-fagylaltozoja), vagy 3000 forintos alapítványi támogatással a kiadónál: Infopoly Alapítvány. Email: infopoly@gmail.com